Meerdaagse Luxemburgreis

Er is meer in het leven van de RR/B-rijder dan alleen zijn auto! Pub hopping tijdens de Luxemburgreizen in juli / augustus 2011.
Als gevolg van de teleurstelling over de afgelasting van de tocht naar Bad Ischl besloot Hans Bommer zijn ervaring en contacten in te zetten om een reis naar Luxemburg te organiseren. Op 23 en 30 juli vertrokken twee afzonderlijke groepen naar het groothertogdom.

Een aantal equipes had de reis naar Luxemburg over twee dagen uitgespreid en afgesproken elkaar in Urmond bij Van der Valk te treffen.







De groep bestond uit 23 Royces, Bentleys en één Jaguar Mk II 3.8, die door de reisleiding aan de Mascottegroep toegevoegd was. Geen probleem: even Engels als een voertuig uit Crewe, even klassiek, even storingsgevoelig.
Halverwege de rit naar Luxemburg lunchten we. Een groep lunchte bij de Baraque de Fraiture in de Ardennen, een andere groep reed over Duitsland.







Ons hotel net buiten de stad Luxemburg was een onderdeel van het Hilton-concern, dus onze verwachtingen waren zonder meer hooggespannen. Dit werd meteen waargemaakt bij de inboeking: iedereen die inboekte kreeg een onwaarachtig lekkere, warme chocolade-notenkoek aangeboden, waar men twee dagen later nog over praatte. Voor de rest was het hotel niet helemaal wat we verwacht hadden van een Hilton: zowel wat kamer betreft als het voorzieningenniveau, de keuken, de grootte van het bed, het onderhoud, enzovoort. Het moederconcern had niet voor niets de naam aangepast in Double Tree (by Hilton). Men wilde toch niet de naam verbinden aan deze nederzetting, die amechtig probeerde de tijd tot de komende renovatie kreunend en schurend door te komen.
Om ons tegemoet te komen, was het personeelsgedeelte van het parkeerterrein vrijgemaakt voor de Mascotteleden (en die Jaguar mocht er dan wel tussen staan!)







In de eetzaal (zei iemand hier "restaurant"?) was het steeds een gezelligheid van belang. Dat is vandaag de dag toch een beetje het basiskenmerk van de Mascottebijeenkomsten.













De eerste dag, zondag, trok een deel van de groep naar de stad Luxemburg, een deel ging naar Vianden, een ander deel bezocht de wijnkelders van Bernard-Massard in Grevenmacher, uiteraard gevolgd door een proeverij van verschillende wijnen. Weer anderen maakten een rondtocht, onder meer naar Echternach.
Met name de Vianden-gangers hadden geluk: het bleek dat juist dat weekend de middeleeuwse kasteelfeesten en een muziekfestival waren begonnen.
 
 
 
 
 
 
 







  

   





  

   




In de stad Luxemburg kwamen veel Mascotteleden elkaar tegen en dat gaf toch steeds heel vrolijke contacten. Men bezocht er onder andere het groothertogelijk paleis, waar zelfs een Nederlandstalige rondleiding werd gegeven.

 

 
(Luxemburg is er aan gewend dat Rolls-Royce- en Bentleyrijders
vaak een andere kant op willen dan andere automobilisten.)


Op maandag stond een puzzeltocht op het programma door dorpjes en landschappen van Luxemburg (en een klein stukje België; het valt in zo'n klein landje ook niet mee om een hele dag rond te toeren zonder ergens de grens over te gaan.) Pas als je een dergelijke geplande tocht maakt kun je ten volle genieten van de schoonheid van het land.

 
















De puzzel was nogal lastig: een der eerste vragen ging over een Touretappe die in Esch-zur Alzette geëindigd zou zijn. Toen vrijwel niemand het antwoord wist te vinden (ook de plaatselijke VVV wist van niets!), gaven de meesten het puzzelidee op en besloot men er een fijne toertocht van te maken.

    

Zo niet Wietze Bakker en Elly, o nee! Zij nemen een puzzeltocht echt zoals die bedoeld is en gingen na afloop dan ook met de hoofdprijs er vandoor, iedereen met jaloerse blikken achterlatend. Een fles Luxemburgse mousserende wijn is dan ook geen kleinigheid!

Bij Lasauvage kwamen we bij een oude, al jaren gesloten ijzerertsmijn, nu een museum. Bij het oude, authentieke café was een zeer aangenaam terras, waar menigeen lekker in de zon heeft geluncht.










Na de lunch bezochten enkele reisgenoten een spoorwegmuseumpje:






De volgende stop was in Arlon, België. Deze stad bewaart veel herinneringen aan het Ardennenoffensief en heeft ook verder veel historische bezienswaardigheden. En: terrasjes!

 





Voor dinsdag was een route van 120 km gepland naar Trier. Toen we daar de stad in reden, moesten we in een trage file, bij grote warmte een afdaling maken van 2,3 km! Menige wagen raakte hier een beetje aan de kook, maar blijvende problemen zijn er toch niet uit voortgekomen. De oud-Romeinse binnenstad van Trier is indrukwekkend, maar hedendaags gezellig. Bezienswaardigheden zijn o.a. Porta Nigra, het Karl Marx Haus en de Dom, één van de oudste bisschopskerken van Duitsland Het weer werkte ook meer dan uitstekend mee.




 


 


 


De tour ging vanuit Trier naar het dorpje Ehnen, een heel authentiek plaatsje met leuke steegjes en straatjes en wijnranken aan de muur.




 


Vanaf Ehnen voerde de tocht verder via verschillende kleine dorpjes door het mooie landschap terug naar ons hotel. ‘s Avonds gingen we per bus naar het centrum, waar de verschillende groepen de hele avond buiten hebben gezeten en heerlijk hebben gegeten.




De laatste dag van ons bezoek aan Luxemburg was weer vrij te besteden. Degenen die op zondag verzuimd hadden de wijnmakerij te bezoeken maakten dat verzuim op woensdag goed.







 





Anderen besteedden de tijd aan een bezoekje aan de oudste stad van Luxemburg, Echternach. Eigenlijk heeft dit plaatsje niet veel meer te bieden dan een heel gezellig en romantisch winkelstraatje, maar daarmee houdt het verder helemaal op.


Tijdens ons laatste ontbijt op donderdag 4 augustus deelde Hans Bommer de prijzen van de puzzelritten uit:
1e prijs voor beide dagen: Wietze Bakker en Elly van Wingerden;
2e prijs voor beide dagen: Philip en Sia Burggraaf;
3e prijs voor enkel de eerste dag: Bennie en Joukje Wisselink;
3e prijs voor enkel de tweede dag: John en Mariëlla Zoontjes.



Op de terugreis naar Nederland viel er nog een auto uit wegens een technisch probleem. Maar het ongeval dat Pieter Buis-Sommer en Els meemaakten was erger: buiten hun schuld werden zij van de weg gereden, waardoor hun auto een aantal maanden onder zware chirurgische behandeling zal zijn.





Maar afgezien van dit drama kunnen we met ons allen terugzien op een leuke en gezellige week, die ons meer dan ooit duidelijk gemaakt heeft hoe aantrekkelijk Luxemburg feitelijk is!


Tekst: Frans Janssen
Foto's: Wietze Bakker, Philip Burggraaf, Ria Janssen-Hilhorst, Frans Janssen en Bennie Wisselink.




 

Bekijk alle vooraankondigingen op de kaart